ГоловнаСвіт

Пентагон опублікував результати розслідування вбивства 16 афганців американським солдатом

Центральне командування США з'ясувало, що начальство військової бази, на якій служив вбивця, приділяло мало уваги дисципліні

Пентагон опублікував результати розслідування вбивства 16 афганців американським солдатом
Архив
Фото: EPA/UPG

Пентагон опублікував результати розслідування масового вбивства, в тому числі афганських жінок і дітей, скоєного старшим сержантом Робертом Бейлсом у 2012 році.

Про це повідомляє Foreign Policy.

З доповіді, розміщеної на сайті Центрального командування США, випливає, що на заставі, де служив Бейлс, начальство крізь пальці дивилося на поведінку солдатів і не намагалося встановити сувору дисципліну. Сам старший сержант активно вживав алкоголь, наркотики і стероїди, причому його поведінка ставала все більш непередбачуваною.

Один із оточення Бейлса розповів, що за кілька тижнів до розправи над цивільними Бейлс витягнув з кабіни вантажівки водія-афганця і побив його руками і ногами. Зростання агресивності сержанта солдат приписав надмірному вживанню ним стероїдів.

Зазначається також, що до того моменту, як Бейлс потрапив в Афганістан, він уже побував у трьох відрядженнях в Іраку і зненавидів місцеве населення. Так, під час одного з бойових виходів взвод Бейлса здійснював патрулювання разом з афганськими солдатами. У разі контакту з противником сержант наказував своїм солдатам відкривати стрілянину, не звертаючи уваги на афганців, які можуть опинитися на лінії вогню, "тому що афганці - це не люди". Також він неодноразово заявляв товаришам по службі: "Я не расист, крім тих випадків, коли мова йде про іракців або афганців".

Зараз старший сержант Армії США Роберт Бейлс відбуває довічне тюремне ув'язнення, до якого його засудили у серпні 2013 року. У березні 2012 року він напав на два села, розташовані поблизу від військової бази у провінції Кандагар. Сержант заходив у будинки і вбивав людей, які були там, багато з них спали. Через його дії загинули 16 людей, більшість з яких становили жінки і діти. Сам Бейлс згодом не зміг пояснити мотиви свого вчинку, заявивши, що погано пам'ятає, що сталося. У нього також було діагностовано посттравматичний стресовий розлад.

Вбивство мирних жителів викликало численні акції протесту в Афганістані та інших країнах світу. Військове відомство США офіційно взяло на себе відповідальність за те, що трапилося, і виплатило компенсації сім'ям загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram