ГоловнаСвіт

Третина великих інвесторів покинула Китай

Китайська економіка зростає не такими швидкими темпами, як очікувалося

Третина великих інвесторів покинула Китай
ЦБ КНР
Фото: EPA/UPG

Падіння китайського фондового ринку привело до відходу з країни великих інвесторів.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на дані компанії China Securities Depository and Clearing Corp.

У липні кількість трейдерів, які володіють акціями на суму понад 10 млн юанів ($1,6 млн), впало на 28%. Загалом їхнє число зменшилося до 55 тис. У червні їх було 76 тис. Також з КНР ідуть інвестори з паперами на суму від 1 до 10 млн юанів - їх стало менше на 22%.

Експерти, опитані агентством, вважають, що зниження числа великих трейдерів викликано серйозним падінням китайського фондового ринку, яке спостерігалося в останні місяці. За словами аналітика брокерської компанії CLSA Френсіса Чунга (Francis Cheung; фахівець з ринкам Китаю та Гонконгу), заможні інвестори - "більш винахідливі", тому воліють йти з КНР.

За даними на 19 серпня, основний індекс Шанхайської біржі Shanghai Composite знаходиться на рівні 3794 пунктів. За добу він додав 1,2%.

11 серпня Народний банк Китаю ухвалив рішення девальвувати юань, знизивши щодня встановлюваний довідковий курс на рекордну величину - 1,9%. Регулятор зобов'язався підтримувати стабільний курс на "розумному" рівні і зміцнювати роль ринкових факторів у його визначенні.

Раніше, у червні, Shanghai Composite сягав пікового значення 5166 пунктів. До 9 липня індекс обвалився на 30%, до 3507 пунктів (просадка на $3 трлн).

Крім того, китайська економіка зростає не такими швидкими темпами, як очікувалося. ВВП держави за підсумками першого півріччя піднявся на 7%, за аналогічний період минулого року зростання склало 7,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram