ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Звернення корінного населення Алтаю до Путіна перевірять на екстремізм

На Алтаї розгорівся конфлікт між язичниками і буддистами.

Звернення корінного населення Алтаю до Путіна перевірять на екстремізм
Архив
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Республіки Алтай (суб'єкт РФ) скерувала до суду вимогу визнати екстремістським звернення до президента Росії Володимиру Путіна, підписане корінними жителями регіону, з проханням "закрити Гірничо-Алтайську тоталітарну секту".

Про це повідомляє ИА REGNUM.

Як уточнюють "Новости Горного Алтая", попереднє засідання за заявою прокурора відбудеться 20 серпня. Портал зазначає, що перевірка на екстремізм ініційована за заявою настоятеля буддистської громади "Ак Бурхан" Саримая Урчимаєва.

Звернення опублікували в газеті "Амаду Алтай" 15 лютого цього року. Видання, як випливає з опису в офіційній групі ВКонтакте JАҤЫ АЛТАЙ, офіційно підтримує релігійний рух "Алтай Jан Ак Jан" (Алтай Дян Ак Дян).

В адресованому Путіну листі корінні жителі Алтаю нарікають на тиск з боку чиновників уряду республіки, які перешкоджають відвідуванню алтайцями обрядів поклоніння природі. Зазначено, що замість цього вони "воліють, щоб простий алтайський народ прийняв буддизм".

"Шановний президенте РФ В.В. Путін і народи світу, звертаємося до вас з проханням, допоможіть, будь ласка, закрити Гірничо-Алтайську тоталітарну секту і допоможіть тим простим людям, яких оголошено екстремістами, які відроджують свою алтайську віру - "Алтай Дян Ак Дян", жити за законами природи, шануючи і поважаючи, разом з людиною від Бога Василем Чекурашевим", - йдеться у зверненні.

Газету "Амаду Алтай" видають в Онгудайському районі Республіки Алтай. У вихідних даних вказано наклад у 500 екземплярів. Головним редактором є Лариса Єнчинова.

У серпні 2013 року головного редактора газети "Амаду Алтай" Валерія Чеконова засудили за осквернення православного поклінного хреста в селі Топучая - він звалив його, потоптав ногами і неодноразово вдарив сокирою. У жовтні 2012 року Чеконова засудили до 160 годин громадських робіт за розпалювання релігійної ненависті. Він, як встановив суд, неодноразово розміщував у своїй газеті статті про неприйнятність буддизму і переваги традиційних алтайських вірувань.

Ак Jан, або бурханізм - релігія, що зародилася і поширилася на Алтаї на початку XX століття, містить відмову від шаманізму з його кривавими жертвопринесеннями і ненасильницьку боротьбу за створення самостійної алтайської держави. Серед заповідей цієї релігії (повний список подає Вікіпедія) зазначено такі як: "Убийте всіх кішок і ніколи надалі не пускайте їх у свої юрти", "Тютюну не курити", "Будемо дивитися на росіян як на своїх ворогів", "Не рубайте сирого лісу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram