ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Екс-прем'єра Іраку звинувачують у здачі міста бойовикам ІД

Новий прем'єр Іраку оголосив війну корупції.

Екс-прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі опинився в списку осіб, обвинувачених у здачі міста Мосул бойовикам терористичного угруповання "Ісламська держава".

Як повідомляє euronews, друге за розмірами місто країни перебуває в руках джихадистів уже понад рік.

У список, складений з ініціативи нинішнього іракського прем'єра Хейдара аль-Абаді, увійшли також керівники провінції Мосул і офіцери, які командували обороною. Крім того, в ньому перелічено імена військовослужбовців, звинувачених у здачі Рамаді - міста, яке вважають "воротами на Багдад".

Усі ці особи можуть опинитися в суді.

Щодо Нурі аль-Малікі, то втрата Мосула була однією з причин його відставки.

Новий голова уряду аль-Абаді останнім часом вирішив провести докорінні реформи системи влади, щоб позбавити її корупції. Складання списку відповідальних за поразку від ісламістів є частиною цієї програми. У неділю прем'єр оголосив про скасування багатьох помітних державних посад і про злиття декількох міністерств.

"Ісламська держава" - радикальна організація, створена 2006 року в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно включилося в громадянську війну в Сирії. Улітку 2014 року ІД установила контроль над значними територіями Сирії й Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряних ударів по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram