ГоловнаСвіт

Латвійська армія засікла біля кордонів російський літак-шпигун

В останні дні різко збільшилася присутність російської військової техніки біля кордонів Латвії

Літаки Балтійського повітряного патруля 17 серпня піднялися на супровід російського літака радіоелектронної розвідки Іл-20, що пролетів над Балтикою поблизу від кордонів Латвії.

Про це повідомляється у Twitter латвійських збройних сил.

Крім того, 16 серпня у 18 морських милях від меж територіальних вод Латвії виявили російське рятувальне судно "Ігор Білоусов". А 15 серпня було виявлено дві групи повітряних цілей: в одну входили транспортні літаки Ан-12 і Ан-26, в іншу - бомбардувальник Су-24 і ще три Ан-26.

Балтійський повітряний патруль - створена навесні 2004 року система чергування ВПС країн НАТО над територією Прибалтики. Через відсутність у Естонії, Латвії та Литви придатних до несення подібної служби бойових літаків прикриття повітряних рубежів цих країн здійснюють чергові винищувачі країн НАТО, що направляються туди на ротаційній основі.

З 1 травня 2015 року чергування в Шяуляє несуть вісім винищувачів ВПС Норвегії та Італії. Підтримку їм надають чотири винищувачі ВПС Великобританії з авіабази Емарі (колишня радянська авіабаза Сууркюль на північному заході Естонії) і чотири літаки ВПС Бельгії з польського аеродрому в Мальборку. З 1 вересня літаки норвежців та італійців у Шяуляє змінять чотири винищувачі JAS.39 Gripen ВПС Угорщини, а британців в Емарі - чотири винищувачі Typhoon німецьких ВПС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram