ГоловнаСвіт

США включили Україну в список держав, над якими будуть літати американські безпілотники

Пентагон має намір розширити використання дронів для завдавання авіаударів.

США включили Україну в список держав, над якими будуть літати американські безпілотники
Фото: indelauav.com

Україна увійшла до списку держав, над якими будуть літати американські безпілотники в рамках програми Пентагону зі збільшення числа дронів для спостереження за розвитком ситуації в низці гарячих точок по всьому світу.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на можновладного представника Міноборони США.

Протягом найближчих чотирьох років Пентагон подвоїть число щоденних рейсів безпілотників для активнішого спостереження та збору розвідувальної інформації в таких регіонах, як Україна, Ірак, Сирія, Південно-Китайське море і Північна Африка.

Наголошують, що це буде перше значне посилення американської програми дронів із 2011 року, що є відповіддю на глобальні виклики.

План Міноборони США включає також розширення використання безпілотних літальних апаратів для завдавання авіаударів. При цьому наголошено, що це найбільш спірна частина американської програми експлуатації дронів, вона найбільш динамічно розвивається за час президентства Барака Обами. За даними правозахисників, загалом від атак безпілотників загинули щонайменше три тисячі людей у різних країнах світу.

Зараз Пентагон використовує безпілотники на більшості напрямків своєї активності, а також обслуговує секретні місії ЦРУ в Пакистані та Ємені.

Для порівняння: 2004 року американські безпілотники здійснювали п'ять рейсів на день, а зараз - 61 виліт щодня. До 2019 року Пентагон планує довести кількість польотів до 90 на день. Для розширення програми використання безпілотників Пентагон збирається залучити урядових підрядників.

Такі дрони, як MQ-1 Predator і його модифікація з більшою дальністю польоту MQ-9 Reaper, передають у командний пункт відео в режимі реального часу і доволі хорошої якості, щоб вести спостереження, наприклад, за бойовиками.

Раніше США і Великобританія заявили про намір активніше використовувати безпілотники в боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава", що особливо активно діє на території Сирії та Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram