ГоловнаСвіт

Сіндзо Абе: Японія завдала "невимовної шкоди і страждань" під час Другої світової

Пекін і Сеул продовжують вимагати від Токіо вибачень за японський мілітаризм.

Сіндзо Абе: Японія завдала "невимовної шкоди і страждань" під час Другої світової
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, виступаючи з нагоди 70-ї річниці закінчення Другої світової війни, визнав, що Японія завдала "невимовної шкоди і страждань" безневинним людям.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Разом з тим, за словами Абе, покоління, які не брали участі в цій війні, не відповідають за вчинки своїх предків і не повинні перепрошувати за них.

Як зазначає агентство, світова спільнота пильно стежить за заявами японського прем'єра, оскільки спадщина війни досі серйозно впливає на відносини Японії з Китаєм і Південною Кореєю, яка постраждала в результаті японської окупації і колоніального панування, що передували поразці Токіо 1945 року.

Сеул і Пекін неодноразово критикували Сіндзо Абе через його поїздки в храм Якусуні, який сусіди Японії вважають символом японського мілітаризму. У Ясукуні поховано прах 14 японських воєначальників, визнаних військовими злочинцями і страчених за вироком Токійського трибуналу 1948 року або померлих у в'язниці та під час процесу. Для корейців храм є нагадуванням про жорстоке колоніальне панування Японії протягом 1910-1945 рр. Китай, який також постраждав від японської окупації, сприймає візити японських лідерів у храм не менш вразливо.

Пекін і Сеул уже не раз давали зрозуміти, що вони хочуть, щоб Сіндзо Абе дотримувався історичної заяви 1995 року, зробленої тодішнім прем'єр-міністром Томіїті Мураямою, в якій він попросив пробачення за страждання, завдані військовою агресією Японії. Крім того, союзні Японії США також хочуть, щоб Абе не збільшував напруження в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram