ГоловнаСвіт

Швеція зніме з Ассанжа частину звинувачень у сексуальних злочинах

Швеція почала переговори з Еквадором з приводу можливості допитати засновника Wikileaks.

Швеція зніме з Ассанжа частину звинувачень у сексуальних злочинах
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Очікують, що наступного тижня із засновника сайту Wikileaks 44-річного Джуліана Ассанжа у Швеції знімуть три з чотирьох звинувачень у скоєнні злочинів сексуального характеру.

Про це повідомляє The Daily Telegraph.

Це пов'язано із закінченням п'ятирічного терміну давності, передбаченого законодавством королівства.

Остання, четверта справа стосується зґвалтування і має більший термін давності, який минає щойно 2020 року.

При цьому офіційних звинувачень так і не висунули: за шведськими законами, спершу необхідно допитати підозрюваного, а це неможливо.

3 липня влада Франції відмовила засновникові WikiLeaks в наданні політичного притулку. У Єлисейському палаці також підкреслили, що Ассанжу не загрожує "безпосередня небезпека", і нагадали, що "на нього видано європейський ордер на арешт". Раніше стало відомо про те, що Ассанж написав відкритого листа на ім'я президента Франції Франсуа Олланда. У ньому він розповів свою історію, а також повідомив, що американська влада переслідує його через журналістські викриття.

Ассанж із 2012 року переховується в посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де його підозрюють у зґвалтуванні та сексуальних домаганнях. Сам засновник WikiLeaks усі звинувачення на свою адресу заперечує. Він побоюється, що зі Швеції його екстрадують у США. Там на нього чекає суд за один з найбільших інформаційних витоків в історії країни: 2010 року на сайті WikiLeaks було опубліковано кілька військових і дипломатичних документів про секретну діяльності США. За це Ассанжу загрожує довічне ув'язнення або навіть страта.

На цьому тлі Еквадор і Швеція почали переговори про вирішення проблеми: у Стокгольмі хочуть усе-таки допитати австралійця; в Кіто теоретично згодні на це, але тільки на умовах надання Ассанжу статусу біженця, на що шведська сторона не погоджується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram