ГоловнаСвіт

Через вибух у Тяньцзині Китай відключив суперкомп'ютер Tianhe-1A

США вирішили створити найпотужніший суперкомп'ютер у світі.

Через вибух у Тяньцзині Китай відключив суперкомп'ютер Tianhe-1A
Суперкомпьютер Tianhe-1A
Фото: EPA/UPG

Другий за швидкодією суперкомп'ютер Китаю Tianhe-1A відключили через серію потужних вибухів у портовому місті Тяньцзинь.

Про це повідомляє агентство "Синьхуа".

Будівлю Національного суперкомп'ютерного центру в Тяньцзині, в якому розміщено Tianhe-1A, було пошкоджено під час вибуху, що стався в ніч проти четверга на складі в північнокитайському портовому місті Тяньцзинь. Вибуховою хвилею вибило скло суперкомп'ютерного центру, розташованого за декілька кілометрів від місця події. Обчислювальна система не постраждала, але її вимкнули з міркувань безпеки.

Суперкомп'ютер Tianhe-1A створили 2009 року, а в листопаді 2010-го він очолив top500 найшвидших обчислювальних систем світу й утримував лідерство до червня 2011 року. Зараз його потужність становить 2,6 терафлопса (2,6 трлн операцій за секунду) і він займає 24-те місце в рейтингу.

Суперкомп'ютери використовують для створення нових видів ядерного озброєння, проектування машин, у розрахунках формул ліків і в інших галузях. Як повідомляв журнал Science на початку серпня, президент США Барак Обама підписав програму створення протягом найближчого десятиліття ексабайтного суперкомп'ютера, який буде в 30 разів швидший за нинішні. Експерти вважають, що це спричинено бажанням обігнати Китай у розвитку цього стратегічно важливого напрямку. Зараз найпотужнішим суперкомп'ютером у світі є китайський Tianhe-2, що працює в Гуанчжоу.

Вибухи і пожежа в місті Тяньцзинь сталися ввечері 12 серпня на складі хімікатів. Це місто розташоване за 120 кілометрів на південний схід від Пекіна. За відомостями китайського сейсмологічного центру, перший вибух мав магнітуду 2,3 бала, що еквівалентно трьом тоннам тротилу. Другий вибух магнітудою 2,9 був еквівалентний 21 тонні тротилу. Вибухи відбувалися з інтервалом 30 секунд. За останньою інформацією, кількість жертв вибухів на складі в місті Тяньцзинь сягнула 44 людей, ще 520 отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram