ГоловнаСвіт

У Канаді почалася найдовша в історії країни передвиборна кампанія

Стівен Харпер сподівається стати прем'єром Канади вчетверте поспіль.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер у неділю заявив, що канадські парламентські вибори відбудуться 19 жовтня.

Як повідомляє euronews, тим самим Харпер дав старт передвиборній кампанії, яку вже називають найдовшою в новітній історії країни. На агітацію кандидати матимуть 11 тижнів, або 78 днів.

Раніше вранці Харпер зустрівся з канадським генерал-губернатором Девідом Джонстоном, представником британської королеви (вона офіційний глава держави) і попросив його розпустити національний парламент. Одразу ж після цього прем'єр вирушив на зустріч із виборцями Монреаля.

"У Європі триває боргова криза, темпи зростання економіки Китаю знижуються, економіка США відновлюється повільніше, ніж очікувалося. Усі ці зовнішні фактори позначаються і на стані нашої країни", - заявив Харпер у Квебеку, презентуючи присутнім свою програму дій у нинішній ситуації.

Правоцентристська Консервативна партія прем'єра може втратити більшість у парламенті: за даними опитувань, консерваторів випереджають "Нові демократи" Томаса Малкера. Ця партія лівого спрямування ще ніколи не перебувала при владі. Третіми в опитуваннях громадської думки йдуть ліберали на чолі з Джастіном Трюдо - він син екс-прем'єра Канади П'єра Еліота Трюдо.

Втім аналітики зазначають, що тривала передвиборна кампанія на руку консерваторам, які мають більше фінансових можливостей для того, щоб витримати марафон.

Стівена Харпера висувають на четвертий термін. Якщо він здобуде перемогу, то стане першим політиком після Вілфріда Лор'є, який отримував мандат прем'єр-міністра Канади чотири рази поспіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram