ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Газпром" планує позбутися європейських активів, - ЗМІ

"Газпром" посилається на зміну економічних і політичних умов у світі.

"Газпром" планує позбутися європейських активів, - ЗМІ
"Газпром"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" у рамках реструктуризації планує позбутися частини зарубіжних активів. Продажі повинні відбутися протягом наступних кількох років.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на заяву дочірньої компанії "Газпрому" - Gazprom Germania.

У заяві йдеться, що позбуватися закордонної власності "Газпром" буде "у зв'язку зі зміною економічних і політичних умов". При цьому в компанії не уточнюють, про які активи йде мова. Джерело, близьке до однієї із зарубіжних структур "Газпрому", зазначає, що оптимізація передбачає, насамперед, продаж активів на вимогу Третього енергопакету ЄС, який забороняє виробникам і постачальникам газу володіти газотранспортною інфраструктурою.

У червні 2014 року "Газпром" продав литовському уряду свої частки у Lietuvos dujos і операторі газорозподільної системи Amber Grid за €164 млн.

Продаж відбувся після ухвалення Литвою нового законодавства про природний газ. Згідно з цими нормами, підприємствам, що займаються постачанням або виробництвом газу в будь-якій державі, заборонено контролювати систему передачі газу в Литві. У зв'язку з цим "Газпром" мусив до 31 жовтня 2014 року вийти зі складу акціонерів енергетичної компанії Lietuvos dujos, в якій російському холдингу належало 37,1 відсотка акцій.

У 2012 році Євросоюз ввів нові правила функціонування енергетичних підприємств, які отримали назву Третій енергопакет. Для підвищення рівня конкуренції постачальникам газу заборонили володіти розподільними мережами.

Gazprom Germania - "дочка" "Газпром експорту", їй належать майже всі збутові структури "Газпрому" за кордоном, у тому числі в США і країнах Азії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram