ГоловнаСвіт

У Китаї колишнього воєначальника виключили з партії за корупцію

У Китаї колишнього воєначальника виключили з партії за корупцію
Го Босюн
Фото: EPA/UPG

Колишнього заступника голови Центральної військової ради ЦК Комуністичної партії Китаю (КПК) генерал-полковника Го Босюна (Guo Boxiong) виключили з партії за підозрою в корупції.

Як повідомляє The South China Morning Post, справу передано до військової прокуратури.

"Його вчинки серйозно порушили партійну дисципліну", - заявили в Політбюро ЦК КПК. Імовірно, генерал-полковник отримував хабарі особисто і через членів своєї сім'ї в обмін на просування військових у кар'єрі.

Розслідування у справі 73-річного Го Босюна почалося 9 квітня 2015 року. У березні син військового чиновника - 45-річний генерал-майор Гуо Чженганг - був затриманий за підозрою в отриманні хабара. Молодшого брата Го Босюна у травні запідозрили у нецільовому використанні бюджетних коштів, виділених для ліквідації наслідків стихійних лих. Як повідомляє видання, разом з братом Го Босюн присвоїв понад 89 мільйонів юанів ($14,3 млн).

Після обрання головою КНР у березні 2013 року Сі Цзіньпін оголосив боротьбу з корупцією одним із пріоритетів своєї політики. Він закликав боротися з хабарництвом, завдаючи ударів "і по тигру, і по мусі", тобто не шкодуючи ні дрібних, ні найбільш високопоставлених чиновників. Відтоді під слідством опинилися десятки політиків-важковаговиків, в тому числі член ЦК Політбюро Чжоу Юнкан. 11 червня його засудили до довічного ув'язнення. У минулому партійні керівники такого рівня вважалися недоторканними.

Го Босюн був заступником голови Центральної військової ради ЦК Комуністичної партії Китаю з 2002-го по 2012 рік. Пішов зі своєї посади на 18-му Всекитайському з'їзді Комуністичної партії, на якому Сі Цзіньпіна обрали новим генеральним секретарем ЦК КПК, змінивши на цій посаді тодішнього китайського лідера Ху Цзіньтао.

Центральна військова рада ЦК Комуністичної партії Китаю - вищий партійний орган з керівництва усіма збройними силами країни. Був створений у 1949 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram