ГоловнаСвіт

У Тайвані студенти окупували міністерство освіти

Молоді тайванці відмовляються визнавати владу Китаю над територією Тайваню

У Тайвані студенти окупували міністерство освіти

Кілька сотень студентів прорвалися крізь ворота і барикади біля будівлі міністерства освіти у Тайбеї (Тайвань) на тлі масових протестів з приводу "китаїзації" освітніх матеріалів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Близько 200 студентів розбили табір на території міністерського комплексу з вимогою зустрічі з главою відомства.

"Нам звеліли не розганяти студентів", - заявив агентству представник поліції.

Протягом кількох останніх місяців у Тайбеї тривають масові акції протесту молодих людей, які виступають проти прокитайського курсу чинної влади острова. Учасники "Руху соняшника" називають себе тайванцями і відмовляються визнавати владу Китаю над територією.

Нинішня акція протесту розгорнулася біля будівлі міністерства освіти після самогубства чоловіка, заарештованого за участь в акціях протесту. Студенти стверджують, що тайванська влада на догоду Пекіну публікує у підручниках змінену версію історії, щоб змусити усіх жителів острова повірити в "єдиний Китай".

Формально Тайвань входить до складу КНР, однак управляється набагато більш демократичним способом. У Пекіні вже заявляли, що для придушення протестів готові застосувати силу.

У лютому 2014 року Китай і Тайвань вперше з моменту завершення громадянської війни у країні у 1949 році провели переговори, які, на думку аналітиків, стали свідченням того, що відносини між Китаєм і Тайванем почали налагоджуватися. Цьому, окрім іншого, сприяв прихід до влади у Тайвані партії, що виступає за союз із китайською владою.

Під час громадянської війни у Китаї представники партії Гоміндан у 1949 році мусили тікати на Тайвань, а у материковій частині країни закріпилася влада комуністів. Хоча Пекін вважає острів своєю територією, уряд у Тайбеї стверджує, що має контролювати і материкову частину країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram