ГоловнаСвіт

У Німеччині вперше за 50 років журналістів звинуватили в розголошенні держтаємниці

Представники ЗМІ назвали дії влади "нападками на свободу преси"

У Німеччині вперше за 50 років журналістів звинуватили в розголошенні держтаємниці

Генеральна прокуратура Німеччини розпочала розслідування проти журналістів німецького онлайн-видання netzpolitik.org за підозрою в розголошенні державної таємниці.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Німецькі правоохоронні органи мають намір перевірити законність публікації витягів із документів Федерального відомства охорони конституції, яке раніше заявило, що опубліковані 25 лютого і 15 квітня статті на netzpolitik.org ґрунтуються на матеріалах, отриманих у результаті витоку засекречених документів.

Публікації, які зацікавили генпрокуратуру, присвячені планам влади розширити стеження з боку контррозвідки за інтернет-користувачами.

Шеф-редактор сайту Маркус Бекедаль назвав розслідування "очевидною спробою залякування" не тільки журналістів видання, а й джерел інформації в політичних колах країни. Кілька журналістів також назвали дії німецької влади "нападками на свободу преси".

Як зазначають німецькі ЗМІ, журналістів не звинувачували в розголошенні держтаємниці вже понад 50 років. Востаннє таке звинувачення пред'явили 1962 року співробітникам журналу Spiegel, які опублікували матеріал про військові навчання. Стаття була спрямована проти Йозефа Штрауса, який обіймав тоді посаду міністра оборони. Нікого зі співробітників видання не визнали винним, а Штраус був змушений подати у відставку.

Нагадаємо, в Китаї суд засудив 71-річну журналістку Гао Ю до семи років позбавлення свободи за розголошення держтаємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram