ГоловнаСвіт

Афганські таліби обрали нового лідера

Бойовики далі заперечують інформацію про смерть засновника "Талібану"

Афганські таліби обрали нового лідера
Талибы (архив)

Новим лідером афганського ісламістського руху "Талібан" призначено Ахтара Мохаммада Мансура (Akhtar Mohammad Mansour).

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на двох командирів руху.

За словами одного зі співрозмовників агентства, це рішення одностайно ухвалили на нараді "Шури Кветти" (верховний колегіальний орган, формально очолює "Талібан" - ред.) увечері 29 липня.

"Шура" найближчим часом випустить звернення (з цього приводу)", - сказав він.

Влада Афганістану 29 липня заявила, що засновник і лідер "Талібану" Мулла Омар помер два чи три роки тому. Того ж дня ЗМІ з посиланням на джерело в угрупованні повідомили про спростування інформації про смерть Омара.

Чутки про смерть Мулли Омара з'являлися неодноразово. Проте цього разу відомості вперше підтвердили джерела в афганському керівництві.

Мулла Ахтар Мохаммад Мансур - колишній міністр авіації Афганістану, який користується популярністю серед польових командирів. Він очолює політичний комітет "Талібану".

Ісламістський рух "Талібан" сформувався в Афганістані у 1994 році. З 1996-го по 2001 правив країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram