ГоловнаСвіт

Влада Ізраїлю розкритикувала кандидата в президенти США, який порівняв Голокост з іранською ядерною угодою

В Ізраїлю і США зберігаються серйозні розбіжності з іранського питання.

Влада Ізраїлю розкритикувала кандидата в президенти США, який порівняв Голокост з іранською ядерною угодою
Майк Хакаби
Фото: EPA/UPG

Влада Ізраїлю обурилися словами потенційного кандидата в президенти США від республіканців Майка Хакабі (Mike Huckabee), який порівняв Голокост з угодою щодо ядерної програми Ірану.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Міністр транспорту Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що, хоча колишній губернатор Арканзасу "щиро стурбований" майбутнім єврейської держави, йому не слід було порівнювати угоду щодо ядерної програми Ірану зі стратами мільйонів євреїв.

"Дорогий пан Хакабі, ніхто більше не веде євреїв до печей. Ось навіщо ми заснували Державу Ізраїль і ЦАХАЛ. Ми знаємо, як захистити себе", - заявив чиновник.

Ізраїльський посол у США Рон Дермер визнав, що Тель-Авів має дуже серйозні розбіжності з адміністрацією Обами з іранського питання, але, за його словами, зауваження американського політика недоречні.

Американська організація "Антидифамаційна ліга", яка бореться з антисемітизмом, назвала слова Хакабі "нечуваними і неприйнятними". Сам республіканець заявив, що його зауваження були прихильно сприйняті євреями, в тому числі людьми, що пережили Голокост, та їхніми дітьми.

Хакабі, який має підтримку серед правих ізраїльських політиків, 25 липня зазначив, що "угода з Іраном щодо ядерної програми веде ізраїльтян до дверей печі". Він закликав Конгрес заблокувати цю угоду.

Міжнародні переговірники 14 липня досягли угоди, за якою в обмін на обмеження щодо іранської ядерної програми з Тегерана буде знято санкції. Обмежувальні заходи можуть поновити, якщо Іран не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення на засіданні Ради Безпеки ООН, яке відбулося 20 липня. Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху назвав іранську угоду історичною помилкою.

Голокост - організоване нацистами переслідування і масове знищення євреїв у Європі під час Другої світової війни. Жертвами Голокосту вважаються 6 млн євреїв, що в 1939 році становило майже третину загальної кількості євреїв у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram