ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РПЦ закликали до створення православної фінансової системи у Росії

За словами Чапліна, сьогодні багато росіян скаржаться на банки і опиняються в кабалі

У РПЦ закликали до створення православної фінансової системи у Росії
Всеволод Чаплин

Голова Синодального відділу з питань взаємодії церкви і суспільства, священик Всеволод Чаплін заявив, що в Росії треба створити православну фінансову систему.

З такою заявою він виступив в ефірі "Русской службы новостей".

Чаплін зазначив, що сьогодні багато росіян скаржаться на банки - люди стають закредитованими, вони опиняються в кабалі. "Це погана практика", - підкреслив він.

За його словами, банківські продукти необхідно формувати виходячи з моральних принципів. Наприклад, використовувати механізм проектного фінансування, безпроцентні позики або кредити з мінімальною ставкою. "Що далі ми будемо йти від лихварства в його крайніх формах, то здоровішою буде ситуація не тільки в економіці, але і в суспільстві", - упевнений представник РПЦ.

Всеволод Чаплін наголосив, що треба відмовлятися від системи, у якій "гроші роблять гроші". Папа Римський говорив, що економіка, у якій гроші не служать, а панують, є злочинною, нагадав протоієрей. "Це думка більшості християн світу, в тому числі протестантів", - прокоментував він.

24 липня ЦБ РФ відкликав ліцензію у банку "Російський кредит". Він належав бізнесменові Анатолію Мотильову, який входив до Клубу православних підприємців.

Того ж дня Рахункова палата підписала угоду про співпрацю з РПЦ. Церква і контрольне відомство збираються разом протидіяти корупції, екстремізму і духовній експансії.

Наразі у Росії працює кредитна організація "Пересвет", яка позиціонує себе як "комерційний банк сприяння благодійності та духовному розвитку Вітчизни". "Пересвет" не видає позики населенню, але кредитує бізнес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram