ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії назвали першу "небажану" організацію

Американського грантодавця визнали загрозою основам конституційного ладу, обороноздатності і безпеці РФ

У Росії назвали першу "небажану" організацію
Фото: EPA/UPG

Генпрокуратура РФ визнала "небажаною" на території Росії діяльність американського Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Про це повідомляється на сайті генпрокуратури РФ.

Організація стала першою, діяльність якої заборонили у Росії. Рішення направлено в міністерство юстиції для включення її до відповідного переліку.

У Генпрокуратурі вважають, що фонд становить загрозу основам конституційного ладу, обороноздатності та безпеці Росії.

"Використовуючи можливості підконтрольних російських комерційних і некомерційних організацій, Національний фонд на підтримку демократії брав участь у роботі з визнання нелегітимними підсумків виборних кампаній, організації політичних акцій з метою впливу на прийняття органами влади рішення, дискредитації служби в збройних силах Росії", - йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, у 2013-2014 роках фонд надав російським комерційним і некомерційним структурам на ці цілі близько $5,2 млн.

Зазначається, що після визнання організації небажаною їй забороняється проводити операції з грошовими коштами або іншим майном, крім того, вона не зможе створювати свої підрозділи на території Росії.

Приватна некомерційна організація NED була створена у 1983 році для просування ідей демократії. Щорічно фонд виплачує понад 1000 грантів неурядовим організаціям у 90 країнах.

22 липня американський благодійний Фонд Макартурів закрив російську філію через включення його у "патріотичний" стоп-лист. Раніше цей документ направили до генпрокуратури, мін'юсту і МЗС для перевірки організацій на відповідність діяльності російському законодавству. Також у переліку опинися Фонд Сороса, Світовий конгрес українців, Freedom House, Фонд Чарльза Стюарта Мотта, фонд "Освіта для демократії", Східно-Європейський демократичний центр, Українська Всесвітня координаційна рада, Кримська польова місія з прав людини.

Закон про небажані іноземні організації вніс у Держдуму депутат від "Справедливої Росії" Олександр Тарнавський, президент Володимир Путін підписав схвалений нижньою палатою і Радфедом закон 23 травня. Цей закон дозволяє привласнювати іноземним неурядовим організаціям статус "небажаних", якщо їх визнають такими, що загрожують основам конституційного ладу країни, її обороноздатності або безпеці. Привласнювати статус "небажаної" організації може генпрокуратура за погодженням з МЗС РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram