ГоловнаСвіт

Туреччина екстрено збирає зустріч посланників НАТО

Анкара стурбована активністю "Ісламської держави" на турецькому кордоні

Туреччина екстрено збирає зустріч посланників НАТО
Фото: Юрий Михайлов

Влада Туреччини, яка є членом Організації Північноатлантичного договору, оголосила про термінові консультації НАТО за статтею 4 статуту Альянсу. Ця стаття застосовується у разі загрози одному з членів НАТО.

Про це повідомляється на офіційному сайті НАТО.

Запит Туреччини надійшов у неділю. Він пов'язаний з терактами і атаками бойовиків "Ісламської держави" на турецькому кордоні протягом останнього тижня. Зустріч на рівні послів усіх держав-членів Альянсу відбудеться у вівторок, 28 липня.

Як відомо, статут НАТО передбачає дві форми реакції Альянсу на загрозу. Найжорсткішою є реакція у разі застосування ст. 5 - про напад на члена Альянсу. У цьому випадку запускається механізм колективної оборони - всі члени НАТО зобов'язані брати участь у відбитті атаки. Зокрема, ст. 5 була застосована США в боротьбі з ісламістським рухом "Талібан" після нападу терористів на Всесвітній торговий центр у 2001 році.

Туреччина поки не стала посилатися на ст. 5 і оголосила про застосування ст. 4 Договору НАТО, яка дає державі-члену Альянсу право скликати термінові консультації, якщо "на думку будь-якого члена Альянсу, територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека будь-якої держави НАТО опинилася під загрозою".

Востаннє ст. 4 застосовувалася Польщею у 2014 році через загрозу атаки Росії на низку членів Альянсу.

Зокрема, такі консультації дають можливість зрозуміти, чи є консенсус учасників Альянсу щодо тих чи інших заходів протидією агресії.

Нагадаємо, 20 липня у культурному центрі у турецькому місті Суруч стався вибух. У результаті загинули 32 людини, понад сто отримали поранення. Вибуховий пристрій привів у дію смертник перед міським культурним центром. Жертвами стали здебільшого члени молодіжної організації турецьких курдів, які готувалися вирушити в Кобані на допомогу в боротьбі з бойовиками ІД. За даними слідства, теракт влаштував 20-річний студент Шейх Абдуррахман Алагез.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram