ГоловнаСвіт

Король Іспанії закликав каталонців підпорядковуватися закону у своєму прагненні здобути незалежність

Феліпе VI нагадав каталонцям, що Іспанія - унітарна держава.

Король Іспанії закликав каталонців підпорядковуватися закону у своєму прагненні здобути незалежність
Король Испании Фелипе VI
Фото: EPA/UPG

Король Іспанії Феліпе VI у четвер звернувся із закликом до жителів автономної спільноти Каталонія дотримуватися спільних законів країни у своєму прагненні здобути незалежність.

Про це повідомляє El Pais.

"Дотримання закону - це джерело легітимності і неодмінна вимога для демократичного, мирного і вільного співіснування всіх людей", - заявив монарх.

Як зазначають ЗМІ, у промові Феліпе VI не було згадок про каталонців, проте виступ проходив в Барселоні і був звернутий саме до них.

З того часу, як Феліпе посів іспанський трон в червні 2014 року, він неодноразово закликав до єдності країни і збереження Каталонії у складі Іспанії.

У Каталонії в листопаді минулого року було заплановано провести референдум про незалежність, проте під тиском Мадрида каталонська влада ухвалила рішення організувати опитування. Згідно з його результатами, 80% каталонців висловилися за незалежність.

Каталонія неодноразово робила спроби відокремитися від Іспанії. У 1979 році її влада домоглася автономного статусу, а каталанську мову визнали офіційною в регіоні. У 2009 і 2010 роках Каталонія провела серію неофіційних референдумів, на яких виносилося питання про незалежність. За результатами регіональних виборів 2012 року більшість депутатів місцевого парламенту становили прихильники незалежності.

Останній референдум про незалежність відбувся в Каталонії 9 листопада 2014 року. Офіційного статусу голосування, однак, не мало: Іспанія - унітарна держава, в якій питання про вихід того чи іншого регіону мають вирішувати всі її піддані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram