ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Слідком Росії оцінив щорічний збиток від корупції в РФ у $700 млн

Дані СКР серйозно розходяться з інформацією Національного антикорупційного комітету Росії

Слідком Росії оцінив щорічний збиток від корупції в РФ у $700 млн
Фото: dw.de

Збиток від корупційних злочинів у Росії становить близько 40 млрд рублів ($697 млн) на рік.

Про це в ефірі радіостанції "Вести ФМ" заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії (СКР) Володимир Маркін, інформує "Інтерфакс".

При цьому він зазначив, що у Євросоюзі ці цифри "значно більші".

За словами представника СКР, за перші шість місяців 2015 року в Росії було порушено близько 11,5 тис. справ корупційної спрямованості, до суду направлено близько 6,5 тис.

Відповідаючи на питання про необхідність акції на кшталт операції "Чисті руки", проведеної в Італії проти мафії, Маркін сказав, що це не потрібно, аргументувавши тим, що у Росії корупція присутня, здебільшого, на низовому рівні.

"Людина не стикається з проявами корупції у вищих ешелонах влади. Люди стикаються переважно з фактами корупції на низовому рівні - хабарі лікарям, вчителям", - пояснив він.

При цьому аналіз таких кримінальних справ показує, що основна причина, яка штовхає працівників соціальної сфери на порушення кримінального законодавства, - низька зарплата. "Це не є їхнім виправданням, але все-таки, напевно, необхідно підвищувати зарплату людям, які щодня працюють з нашими дітьми", - зазначив Маркін.

Зазначимо, що Росія посіла 136-те місце в міжнародному рейтингу корупції, складеному рухом Transparency International за підсумками 2014 року.

При цьому, за даними Національного антикорупційного комітету Росії, у 2013 році обсяг російського ринку корупції перевищив $300 млрд (на той момент - 10 трлн рублів), що можна порівняти з дохідною частиною бюджету РФ. За оцінками МВС, за минулі п'ять років середній розмір хабара зріс у 30 разів - до 300 тис. руб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram