ГоловнаСвіт

Влада Ізраїлю вирішили карати метальників каміння 20 роками в'язниці

Палестинці вважають дії ізраїльської влади расистськими

Влада Ізраїлю вирішили карати метальників каміння 20 роками в'язниці
Израильский парламент

Ізраїльський Кнесет (парламент) 69 голосами проти 17 ухвалив закон, згідно з яким тих, хто прицільно кидає каміння в інших, каратимуть тюремним ув'язненням терміном до 20 років.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з прийнятим заходом, максимально суворий вердикт суд може ухвалити щодо тих, хто кидає каміння з метою завдати каліцтва. Якщо намір не доведено, то злочинцеві може загрожувати до 10 років позбавлення волі. Закон не застосовуватиметься на території Західного берега річки Йордан.

Міністр юстиції Ізраїлю Аелет Шакед заявила, що "від сьогодні терпець щодо терористів уривається". "Ті, хто кидає каміння, - терористи, і тільки відповідне покарання може стати стримувальним фактором і справедливою відплатою", - пояснила вона.

Кадура Фарес (Qadura Fares), голова правозахисної організації "Клуб палестинських ув'язнених", назвав новий закон расистським. "Цей закон сповнений ненависті і суперечить основному правилу - відповідності покарання порушення", - обурився він.

За даними Кнесету, щороку в Ізраїлі порушується близько тисячі кримінальних справ стосовно тих, хто кидає каміння. До ухвалення закону покарання за такі дії, які не приводили до каліцтв, зазвичай не перевищувало трьох місяців в'язниці.

Акції протесту палестинців регулярно супроводжуються киданням каміння. Такий метод боротьби застосовується з кінця 1980-х років, коли почалася перша інтифада. З 2011 року трьох ізраїльтян, у тому числі дитину і дівчину, вбили на Західному березі річки Йордан після того, як у машини з ними кидали каміння.

Мирні переговори між палестинцями та ізраїльтянами перервалися у квітні 2014 року після того, як президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас почав співпрацювати з ХАМАС, яка не визнає право Ізраїлю на існування.

У березні 2015 року ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху напередодні виборів пообіцяв, що, поки він перебуває при владі, палестинської держави не буде. Однак після переобрання він відмовився від своїх слів і заявив про підтримку ідеї створення Палестинської держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram