ГоловнаСвіт

Американські вертольоти помилково розбомбили блокпост афганської армії: 8 жертв

За попередньою інформацією, американські військові сплутали афганських військових з талібами

Американські вертольоти помилково розбомбили блокпост афганської армії: 8 жертв
Архив
Фото: EPA/UPG

Американські вертольоти помилково завдали удару по блокпосту афганської армії на сході Афганістану, загинули вісім афганських військових.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Інцидент стався у провінції Логар, велика частина якої знаходиться під контролем талібів.

Згідно із заявою міноборони Афганістану, американські вертольоти зазнали обстрілу з боку району, в якому знаходився блокпост афганських військових, після чого завдали удару у відповідь, помилково прийнявши військових за талібів.

Представники США у Кабулі підтвердили причетність американських військових до інциденту, заявили, що "знають про інцидент за участю військовослужбовців США в провінції Логар", і повідомили, що ведуть розслідування. Тим часом, про те, що позиції афганських військових обстріляли помилково, заявив представник афганської армії, генерал Абдул Разік.

В Афганістані перебуває десятитисячний американський контингент і ще три тисячі військовослужбовців країн НАТО. До кінця 2015 року у країні мають залишитися п'ять тисяч американських військовослужбовців, а до кінця 2016-го з країни підуть усі іноземні підрозділи.

США та їхні союзники в Афганістані з 2001 року борються проти ісламістського руху "Талібан", що домагається вигнання іноземних військ з території своєї країни.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані у 1994 році. З 1996-го по 2001 рік правив країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram