ГоловнаСвіт

Радянські скульптури у Вільнюсі замінили на квіти

Питання про остаточний демонтаж радянських скульптур мерія литовської столиці розгляне пізніше.

Радянські скульптури робітників і військових зняли з постаментів на Зеленому мосту в столиці Литви Вільнюсі.

Про це повідомляє DELFI.

Замість них з'явилися квіти у великих вазонах. Демонтаж провели в ніч на 20 липня. У найближчі два дні передбачається також прибрати з мосту бронзові фігури селян і студентів.

У мерії Вільнюса стверджують, що скульптури перебували в аварійному стані і були небезпечні для водіїв і пішоходів. У них з'явилися тріщини, тому частини пам'ятників можуть в будь-який момент відколотися і впасти на дорогу або набережну. Мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс підкреслив, що реставрувати і повертати їх не планується, хоча остаточно це питання ще не вирішено. Поки що демонтовані скульптури просто заберуть на зберігання.

Чотири скульптури - робітників, селян, студентів і військових - з'явилися на мосту в 1952 році. Критики вважають ці скульптури частиною радянської пропаганди. На їхню думку, скульптури зачіпають почуття  людей, які боролися за визволення Литви. Ті, хто виступає на захист скульптур, називає їх частиною історії.

Департамент культурної спадщини дозволив мерії тимчасово зняти скульптури, щоб їх можна було відреставрувати, однак зі списку культурних цінностей їх не викреслили. Тільки якщо їх викреслять зі списку, скульптури можна буде не повертати на попереднє місце. Питання реставрації скульптур мерія вирішуватиме пізніше. Роботи виконує підприємство Grinda. Демонтовані скульптури будуть зберігатися на одному з майданчиків, що належать ЗАТ Grinda. Вартість робіт - близько €38 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram