ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламську державу" запідозрили в застосуванні хімзброї проти курдів

Експерти кажуть про нову тактику бойовиків ІД у боротьбі з курдами

"Ісламську державу" запідозрили в застосуванні хімзброї проти курдів
Боевики "Исламского государтва"
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" застосовують заряди з отруйними речовинами проти курдських збройних формувань і мирного населення на півночі Іраку і Сирії.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на дані розслідування британських організацій Conflict Armament Research і Sahan Research.

Організації відправили фахівців для вивчення трьох випадків застосування хімзброї у червні - у сирійській провінції Хасеке і під Мосулом в Іраку. Зібрані дані свідчать про пробне використання ісламістами саморобних вибухових пристроїв і снарядів з хлором та іншими хімікатами.

За словами глави CAR Джеймса Бівана, експерти, які прибули до дамби Мосула, збиралися перевірити заяви про виявлення мінометного снаряда з отруйною речовиною. Снаряд не розірвався, проте фахівці виявили на місці влучення в землю ємність із жовтою рідиною, що виділяла сильний запах. Після цього у експертів почалися головні болі і нудота, що в цілому співпадає з описом дії хлору.

Курдські формування описують наслідки застосування отруйних речовин як "дезорієнтація, втрата свідомості, біль нижче пояса, тимчасовий місцевий параліч". У деяких місцях у бійців виявлено ураження фосфіном (PH3).

Раніше "Ісламську державу" вже звинувачували у використанні смертників, до поясів яких прикріпляли ємності з отруйними речовинами. Автори розслідування повідомили CNN, що вважають нові випадки свідченням переходу ІД до нової тактики боротьби з курдами на тлі серії болісних поразок на півночі Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram