ГоловнаСвіт

КНДР відхилила пропозицію Південної Кореї про переговори

Пхеньян поскаржився на "ворожу політику" південного сусіда

КНДР відхилила пропозицію Південної Кореї про переговори
Фото: chinaconfidential.blogspot.com

Північна Корея відхилила пропозицію Республіки Корея про проведення двосторонніх переговорів.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву північнокорейського Комітету з мирного об'єднання батьківщини.

"Для поліпшення міжкорейських відносин спочатку необхідно створити атмосферу, в якій проведення діалогу стане можливим. Але в нинішній ситуації прогресу у двосторонніх зв'язках очікувати не можна", - наголошується в документі.

Пхеньян поскаржився на "ворожу політику" південного сусіда. У заяві згадуються запуск з південнокорейській території повітряних куль з антиурядовими листівками і відмова Сеула призупинити спільні з США військові навчання.

Комітет закликав Південь "відмовитися від конфронтації" і повернутися до виконання спільної декларації від 15 червня 2000 року.

"Республіка Корея розчарована відмовою Півночі від ідеї проведення переговорів", - заявив на брифінгу в Сеулі офіційний представник міністерства Республіки Корея у справах об'єднання Чон Чжун Хі. Незважаючи на це, він запевнив, що Сеул продовжить пошук діалогу і співпраці.

17 липня спікер Національних зборів Республіки Корея Чон І Хва запропонував своєму північнокорейському колезі Кім Ен Наму провести переговори "в будь-який час і в будь-якому місці", а південнокорейське оборонне відомство запросило колег з КНДР обговорити у вересні двосторонню взаємодію.

Спільна декларація від 15 червня 2000 року запропонувала механізм взаємодії двох держав на рівні міністерств. Тематичні зустрічі відомств мали стати ключовою ланкою налагодження відносин.

Технічно Південь і Північ перебувають у стані війни ще з 1950 року, оскільки Корейська війна, що тривала три роки, завершилася у 1953 році перемир'ям, а не підписанням мирного договору між двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram