ГоловнаСвіт

Росія планує постачати до Сирії паливо через Крим

Сирія потребує 10-20 тис. тонн скрапленого нафтового газу щомісяця

Росія планує постачати до Сирії паливо через Крим
Башар Асад и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Росія збирається поставляти у Сирію 200 тис. тонн скрапленого нафтового газу щорічно по морю через кримський порт Керч.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на дані власних джерел.

До анексії Криму Росія вже поставляла до Сирії СНД через Керч, проте в значно менших обсягах. За словами одного зі співрозмовників агентства: "Сирія відчайдушно потребує російського палива".

Дата початку масштабних поставок СНД - суміші пропану і бутану - невідома. Джерела агентства стверджують, що паливо закуповуватиметься у компанії СІБУР близьким до держави трейдером, який потім організовує доставку на Близький Схід. Представник СІБУР заявив агентству, що компанія не поставляє газ до Сирії і не вела переговорів на цю тему.

Схема з поставкою СНД через Керч, за словами джерел агентства, задумана з метою приховування даних постачальника, щоб уникнути можливих санкцій з боку західних держав.

Сирія потребує 10-20 тис. тонн скрапленого нафтового газу щомісяця, оскільки це найдешевший вид палива, який можна використовувати в автомобілях і для виробництва електроенергії. Зараз найбільшим споживачем СНД з Росії є Туреччина - 1,1 млн тонн на рік. Раніше Туреччина перепродувала газ до Сирії, проте у грудні ці поставки припинилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram