ГоловнаСвіт

Колишні акціонери ЮКОСу пригрозили РФ іноземними судами у разі невиплати €2 млрд

Адвокат колишніх акціонерів, можливо, домагатиметься арешту майна РФ за кордоном відповідно до рішення Гаазького суду.

Колишні акціонери ЮКОСу пригрозили РФ іноземними судами у разі невиплати €2 млрд
Фото: EPA/UPG

Адвокати колишніх акціонерів ЮКОСу згодні з неможливістю арешту активів Росії за кордоном у разі невиплати €2 млрд за рішенням ЄСПЛ, однак не виключають, що домагатимуться цього у зв'язку з рішенням Гаазького суду.

"Дійсно, на виконання рішення ЄСПЛ ми не можемо (домагатися арешту російського майна за кордоном - ред.)", - заявив "Интерфаксу" в середу адвокат колишніх акціонерів ЮКОСу Тім Осборн.

При цьому він вважає можливим домагатися арешту російського майна відповідно до рішення Гаазького суду.

"Проте відповідно до Енергетичної хартії і Нью-Йоркської конвенції, яку підписала Росія, ми можемо звертатися до місцевих судів. Наприклад, якщо хочемо домогтися арешту майна в Канаді, то будемо звертатися до канадського суду", - сказав Осборн.

Нагадаємо, 14 липня повідомлялося, що Конституційний суд Росії дозволив Москві не виконувати рішення ЄСПЛ. КС РФ постановив вирішувати питання про виконання постанов Страсбурзького суду у кожній справі індивідуально.

У 2014 році ЄСПЛ постановив виплатити компенсації колишнім акціонерам НК "ЮКОС" €1,866 млрд за позовом проти РФ і €300 тис. судових витрат. Колишні акціонери ЮКОСу подали позов до ЄСПЛ у квітні 2004 року. Зокрема, у позовній заяві юристи ЮКОСу заявляли про порушення статті Європейської конвенції з прав людини про право на справедливе відшкодування збитку відповідно до 41 статті Конвенції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram