ГоловнаСвіт

Євросоюз планує ввести поіменний облік авіапасажирів

Дані пасажирів використовуватимуться у боротьбі з тероризмом і транснаціональною злочинністю

Євросоюз планує ввести поіменний облік авіапасажирів
Фото: EPA/UPG

Євросоюз планує ввести поіменний облік всіх авіапасажирів, які перетинають кордони ЄС.

Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

Комітет з громадянських свобод схвалив проект правил ЄС щодо обміну та захисту даних (Passenger Name Record, PNR) пасажирів, які летять в або з ЄС, і використання їх у боротьбі з тероризмом та транснаціональною злочинністю.

"Ці дані мають використовуватися тільки з метою попередження, виявлення, розслідування і судового переслідування цих злочинів", - зазначили депутати, підкресливши важливість заходів для забезпечення "законності зберігання, аналізу, передачі і використання даних PNR".

"Поіменна реєстрація пасажирів не буде "срібною кулею", але вона може стати безцінною зброєю в арсеналі. Зараз ми починаємо переговори з національними урядами з метою досягти фінальної угоди до кінця року", - заявив один із лобістів реформи, представник Великобританії Тімоті Кіркхоуп.

Згідно з проектом правил, до бази даних вноситимуть інформацію про всіх пасажирів, які в'їжджають на територію ЄС або виїжджають з нього. В активному доступі дані зберігатимуться 30 днів. Протягом наступних п'яти років вони будуть доступні обмеженому колу співробітників правоохоронних служб. І тільки після цього дані на пасажира повністю видалять, якщо тільки компетентні органи не використовують їх для конкретних кримінальних розслідувань або судового переслідування.

Водночас поширювати нову практику на пасажирів, які подорожують усередині ЄС, наразі не планується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram