ГоловнаСвіт

Обама: угода з Іраном - єдина альтернатива новій війні на Близькому Сході

Президент США сподівається на те, що Конгрес схвалить угоду з Тегераном.

Обама: угода з Іраном - єдина альтернатива новій війні на Близькому Сході
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Угода з Іраном дозволить уникнути гонки озброєнь і нової війни на Близькому Сході.

Про це заявив президент США Барак Обама, виступаючи на прес-конференції у Вашингтоні в середу, повідомляє агентство Рейтер.

"Без угоди не було б жодних обмежень ядерної програми Ірану й Іран міг би наблизитися до створення ядерної бомби. Без угоди ми ризикуємо опинитися на порозі ще більшої війни на Близькому Сході", - сказав Обама, висловивши також упевненість, що без неї режим міжнародних санкцій розвалиться.

Американський лідер також висловив думку, що без угоди з Іраном інші близькосхідні країни також почали б розробляти власні ядерні програми.

Якщо США не скористаються можливістю укласти угоду з Тегераном, "майбутні покоління суворо засудять нас", заявив президент. Угода з Іраном, наголосив він, дозволить Вашингтону усунути серйозну загрозу регіональній і міжнародній безпеці.

Обама висловив надію на те, що Конгрес схвалить угоду з Тегераном. При цьому він зазначив, що критики угоди так і не подали світовій спільноті альтернативу цим домовленостям.

США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран 14 липня досягли угоди про ядерну програму Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язується протягом п'яти років не збагачувати уран до рівня, що перевищує 3,67%, і перетворити завод Фордо на технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть відновити, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення в Радбезі ООН.

Незважаючи на те, що ця угода не потребує ратифікації Конгресом США, законодавці можуть зробити спробу саботувати домовленості, запровадивши нові антиіранські санкції або зберігши чинні обмежувальні заходи. Барак Обама пригрозив накласти вето на будь-який законопроект, здатний перешкодити реалізації угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram