ГоловнаСвіт

CNN: голландські слідчі визнали провину бойовиків у катастрофі рейсу MH17

Експерти склали похвилинну хронологію катастрофи і знайшли точне місце запуску ракети.

CNN: голландські слідчі визнали провину бойовиків у катастрофі рейсу MH17
Архив
Фото: ЕРА/UPG

Голландські слідчі заявили, що наявні докази вказують на те, що в катастрофі літака "Малайзійських авіаліній" на сході України 17 липня 2014 року винуваті проросійські бойовики.

Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на джерело, знайоме з проектом доповіді про розслідування причин катастрофи рейсу MH17.

Згідно з двома джерелами CNN, близькими до розслідування, проект доповіді авторства Ради безпеки Нідерландів, яка очолює розслідування причин катастрофи, поширили по численних агентствах по всьому світу, це: Національна рада з безпеки на транспорті (англ. National Transportation Safety Board, NTSB), Федеральна авіаційна адміністрація США (Federal Aviation Administration, FAA) і компанія Boeing тощо.

Проект доповіді складається з декількох сотень сторінок. За словами одного з джерел CNN, близького до розслідування, в документі точно вказано траєкторію і тип ракети, яку використовували, щоб збити MH17.

Ще одне джерело CNN розповіло, що доповідь подає похвилинну хронологію польоту MH17. За його словами, в документі не тільки вказано, звідки саме було випущено ракету, а й те, що територію, з якої її випустили, контролювали проросійські бойовики.

За словами обох джерел CNN, звіт також покладає частину провини за катастрофу на авіакомпанію Malaysia Airlines у зв'язку з тим, яким маршрутом її літаки прямували в день катастрофи. Деякі авіалінії уникали зони конфлікту на Донбасі. З доповіді випливає, що в Malaysia Airlines не читали повідомлень інших країн до льотчиків - NОТАМ, оперативно поширюваної інформації про зміни в правилах проведення та забезпечення польотів і аеронавігаційної інформації, а літаки авіакомпанії продовжували літати над зоною конфлікту.

Рада безпеки Нідерландів розслідує не лише причини катастрофи, а й досліджує процес прийняття рішень, пов'язаних з безпекою при визначенні маршруту польотів.

За словами голландських експертів, через те, що Malaysia Airlines не звертала уваги на попередження інших країн, вона не знала про зону конфлікту, якої інші країни уникали. Джерела, знайомі з доповіддю, кажуть, що Рада безпеки Нідерландів вважає, що Malaysia Airlines не мала надійної системи безпеки, як інші авіаперевізники.

Остаточні висновки про причини катастрофи MH17 опублікують у першій половині жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram