ГоловнаСвіт

Іран і МАГАТЕ підписали "дорожню карту"

Іран запевняє, що за жодних умов не прагнутиме до володіння, розробки або отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї

Іран і МАГАТЕ підписали "дорожню карту"
Иранская делегация на переговорах
Фото: EPA/UPG

Тегеран і МАГАТЕ підписали "дорожню карту", в рамках якої мають врегулювати всі питання та розбіжності щодо іранської ядерної програми - як нагальні, так і потенційні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Шістка" міжнародних посередників (США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина) та Іран погодили спільний комплексний план дій з остаточного врегулювання ядерного питання. За даними "Интерфакс", документ налічує 17 сторінок, до нього підготовлено п'ять додатків, які регулюють процедуру зняття санкцій і співробітництво в галузі мирного атома.

"Іран запевняє, що за жодних умов не прагнутиме до володіння, розробки або отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї", - йдеться в тексті угоди.

Так, Іран зобов'язується не збагачувати уран понад 3,67% протягом 5 років і перетворити завод Фордо в технологічний центр. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, при цьому документ передбачає механізм їхнього зворотного введення, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань. Угода набуде чинності через 90 днів після схвалення в РБ ООН.

"Угода передбачає скасування всіх санкцій РБ ООН, а також багатосторонніх та національних санкцій, пов'язаних з іранською ядерною програмою, зокрема обмежень доступу у сфери торгівлі, технологій, фінансів та енергетики", - йдеться в документі.

Нинішній етап переговорів між Іраном і шістьма країнами-посередниками почався у Відні 17 червня 2015 року.

Раніше у квітні Ісламська Республіка і "шістка" досягли попередньої угоди щодо іранської ядерної програми, за якою можливості Ірану зі збагачення урану будуть обмежені, а його запаси вивезені з країни. В обмін на це з Тегерана поступово знімуть санкції.

Нагадаємо, у ніч на вівторок у Відні завершилися переговори про зняття санкцій з Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram