ГоловнаСвіт

Колишнього посла Ватикану судитимуть за домагання до дітей

66-річному колишньому архієпископу загрожує до 10 років в'язниці.

Колишнього посла Ватикану судитимуть за домагання до дітей
Фото: zik.ua

Колишній архієпископ і посол Ватикану в Домініканській Республіці Йозеф Весоловський (Jozef Wesolowski) 11 липня постав перед судом за домагання до дітей.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

66-річного Весоловського відкликали з Домініканської Республіки 2013 року. Місцева преса звинуватила його в тому, що він платив хлопчикам за дії сексуального характеру.

Папа Римський Франциск розпорядився провести кримінальне розслідування, і у вересні 2014 року Весоловського взяли під варту. Це був перший арешт за педофілію у Ватикані.

Уже після затримання польського архієпископа слідчі виявили дитячу порнографію на його комп'ютері.

У разі визнання винним Весоловському загрожує до восьми років позбавлення волі за дії сексуального характеру щодо дітей і два роки за зберігання дитячої порнографії. Його також можуть екстрадувати в Домініканську Республіку або до Польщі.

Папа Римський Франциск прагне відновити довіру до католицької церкви після скандалів навколо священиків-педофілів по всьому світу. У 2013 році він постановив, що кодекс Ватикану поширюється на всіх його служителів, де б вони не жили. У квітні 2014 року він перепросив за священиків, які чинили насильство над дітьми, а у травні взагалі порівняв їхні дії із "сатанинської месою".

У лютому 2015 року понтифік закликав священиків припинити покривати педофілів. У червні Франциск схвалив створення суду, який розглядатиме справи єпископів, обвинувачених у приховуванні злочинів на сексуальному ґрунті або в нездатності запобігти їм, що є безпрецедентним кроком для Ватикану.

Тоді ж Папа прийняв відставку американського архієпископа  Джона Найнштадта і ауксиліарія Лі Піше. Це сталося після того, як прокурор звинуватив їхню архідієцезію в нездатності захистити дітей від священика-педофіла Кертіса Вехмаєра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram