ГоловнаСвіт
Спецтема

Міжнародні кредитори оцінили грецький план реформ

Керівництво низки країн єврозони скептично поставилося до плану реформ, запропонованого Афінами.

Міжнародні кредитори оцінили грецький план реформ
Фото: www.bloomberg.com

Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд вважають, що запропонована Грецією програма реформ і бюджетної економії може стати основою для нового пакета кредитів від Євросоюзу.

Про це заявив єврокомісар з економічних питань П'єр Московісі, повідомляє РИА Новости.

Про те, що пропозиції Греції до програми реформ є хорошою підставою для початку переговорів з країною про нові кредити від ЄС, заявив і міністр фінансів Франції Мішель Сапа.

Згідно з повідомленням ТАСС, джерело в ЄС заявило, що "грецьку програму оцінили позитивно". За його словами, в разі офіційного схвалення програми всіма учасниками Єврогрупи в рамках Європейського стабілізаційного механізму (ESM) Афіни зможуть отримати €58 млрд. Ще €16 млрд може виділити Міжнародний валютний фонд.

Водночас у керівництві низки країн єврозони скептично ставляться до плану реформ, запропонованого Грецією. "У низки урядів, зокрема і мого, існують серйозні сумніви у здатності грецького уряду реалізувати запропоновані реформи", - заявив міністр фінансів Нідерландів Ерік Вібес, повідомляє РИА Новости.

Його колега з ФРН Вольфганг Шойбле назвав грецькі пропозиції незадовільними. Голова Ради міністрів фінансів країн єврозони Єрун Дейссельблум заявив, що залишається багато критики з приводу реформаторських пропозицій Афін, як і з приводу довіри до уряду країни.

У ніч на суботу, 11 липня, після багатогодинного обговорення депутати грецького парламенту більшістю голосів схвалили план реформ, запропонований урядом Алексіса Ціпраса. "За" проголосував 251 депутат із 300 членів парламенту.

Напередодні, 10 липня, Греція запросила в рамках нових пропозицій про угоду з кредиторами фінансову допомогу від ESM в розмірі €53,5 млрд протягом трьох років. Гроші заплановано витратити на покриття зобов'язань перед кредиторами.

7 липня канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить підстав для поновлення переговорів з приводу фінансової підтримки Афін.

5 липня в Греції відбувся референдум. На загальне голосування виставили питання введення в країні режиму жорсткої економії, на якому наполягали кредитори республіки: ЄЦБ, МВФ і ЄК. Більш ніж 61% проголосував проти програми "затягування поясів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram