ГоловнаСвіт

Таїланд закрив посольство у Туреччині

Турецькі маніфестанти розгромили консульство Таїланду в Стамбулі

Посольство Таїланду у столиці Туреччини Анкарі зачинилося на невизначений час.

Про це повідомляє агентство AFP.

Крім того, тимчасово припинило роботу консульство Таїланду в Стамбулі.

Закриттю дипмісій передував напад членів уйгурської діаспори Туреччини на будівлю консульства в ніч на 9 липня: натовп, озброєний камінням і палицями, вибила скло і увірвалася всередину. Нападники розкидали особисті речі працівників консульства і вигукували звинувачення на адресу уряду Таїланду. Під час події ніхто не постраждав.

Протести почалися через заяви Бангкока про депортацію в Китай 97 громадян КНР - етнічних уйгурів, які нелегально проникли на територію королівства. Їх затримали у березні 2014 року після того, як поліція і міграційні служби в рамках спецоперації виявили на півдні країни плантацію, на якій у рабських умовах працювали близько 400 уйгурів.

Правозахисники стурбовані рішенням влади Таїланду - вони побоюються, що з колишніми нелегалами можуть жорстоко поводитися і катувати. Уряд Таїланду у свою чергу пообіцяв стежити за долею депортованих і нагадав, що раніше з країни вислали 173 уйгурів, які мають громадянство Туреччини.

Більшість уйгурів сповідують іслам. Майже всі китайські уйгури проживають у Синьцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) КНР, де активно діє уйгурське сепаратистське підпілля. При цьому, за даними правозахисників, цей тюркомовний народ зазнає гонінь з боку Пекіна. На території Туреччини проживають близько 60 тис. уйгурів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram