ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські кінопрокатники попередили Путіна про масове закриття кінотеатрів

Російські прокатники розкритикували пропозицію Медведєва ввести ПДВ на квитки в кіно.

Російські кінопрокатники попередили Путіна про масове закриття кінотеатрів
Архив
Фото: Макс Требухов

Найбільші російські кінопрокатники звернулися до президента РФ Володимира Путіна із закликом відмовитися від введення ПДВ на квитки на іноземне кіно.

Відповідний лист підписали представники організації "Кіноальянс", куди входять, зокрема, мережі "Каро-фільм", "Формула кіно" і "Сінема Парк", повідомляє "Коммерсантъ"

На їхню думку, податок негативно вплине на соціальну сферу і призведе до масового закриття кінотеатрів і відходу з ринку великих гравців.

Автори листа переконані, що введення ПДВ може вбити галузь. Вони нагадали, що дистриб'ютори зарубіжних картин вже платять податок за них у російський бюджет. Таким чином, вважають прокатники, нова норма не вплине на іноземних кіновиробників, але завдасть удару по економіці російських кінотеатрів, особливо невеликих.

Кінопрокатники наголошують, що з 2009 року власники кінотеатрів вклали великі кошти в цифрове обладнання, а 2014 року "пережили шок" від падіння курсу рубля, оскільки більшість договорів оренди зафіксовано у валюті. При цьому ціни на квитки, за їхніми словами, не ростуть, "щоб кіно залишалося доступним широким верствам населення, в тому числі малозабезпеченим". Вони додали, що в Росії щорічно продається 1,2 квитка на людину - набагато менше, ніж в інших країнах.

"Російське кіно демонструється в основному в Росії, тобто збори таких фільмів безпосередньо залежать від стану і розвитку вітчизняних кінотеатрів. Основний удар припаде на однозальні кінотеатри, які не входять до мережі і перебувають на точці беззбитковості", - пояснив голова "Кіноальянсу" і керівник "Ленфільму" Едуард Пічугін.

Ідею ввести ПДВ на квитки в кіно запропонував у червні прем'єр-міністр Дмитро Медведєв. За його словами, отримані кошти можна було б спрямувати на розвиток вітчизняного кінематографа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram