ГоловнаСвіт

В Іраку суд засудив 24 людини до смерті у справі про масове вбивство військових

Засуджених визнали причетними до вбивства 1700 військових

В Іраку суд засудив 24 людини до смерті у справі про масове вбивство військових

Суд в Іраку засудив до смерті 24 людини у справі про масове вбивство військових на колишній американській військовій базі Шпіхер поблизу Тікріта.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами офіційного представника Вищої судової ради Абдул-Саттар аль-Біркдара (Abdul-Sattar al-Birqdar), всі засуджені - іракці. Крім того, за його словами, у цій справі розшукуються ще 604 підозрюваних.

Як передає Associated Press, чотирьох людей виправдали через відсутність доказів. Усі обвинувачені заявили, що їх зізнання були отримані під тортурами.

Іракські війська і шиїтські ополченці в березні звільнили Тікріт від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД). Це дозволило розпочати ексгумацію останків, похованих у 12 братських могилах.

Бойовики ІД в червні 2014 року стратили близько 1,7 тис. військовослужбовців-шиїтів на базі Шпіхер. Солдатів, які намагалися втекти після захоплення ісламістами Тікріта, ловили, садили у вантажівки, а потім масово розстрілювали. Сім'ї жертв звинувачують військове керівництво в тому, що офіцери пообіцяли шиїтам, що вони можуть спокійно відправитися додому. У свою чергу влада стверджує, що солдати порушили наказ, покинувши базу без зброї.

Угруповання "Ісламська держава і Леванта" (ІДІЛ) виникло в 2006 році в Іраку за підтримки "Аль-Каїди". Спочатку в нього входили понад десяток дрібних терористичних осередків. У 2013 році угруповання почало брати участь у війні проти режиму сирійського президента Башара Асада. Пізніше бойовики вирішили перекинути основні сили до Іраку. На початку червня бойовики почали наступ на Багдад, захопивши міста Тікріт і Мосул. У їхньому розпорядженні опинилися танки, БТР, зброя і бронежилети іракської армії. На хвилі успіху ІДІЛ повідомило про створення халіфату і було перейменовано в "Ісламську державу". У серпні США на чолі міжнародної коаліції почали силову операцію проти ІД в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряні удари по цілях ІД в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram