ГоловнаСвіт

Держархів РФ: подвиг панфіловців придумали журналісти

Військова прокуратура СРСР визнала його міфом 1947 року.

Держархів РФ: подвиг панфіловців придумали журналісти
Фото: filipoc.ru

Знамениту історію про подвиг 28 червоноармійців-панфіловців, які ціною власного життя затримали просування німецьких танків під час оборони Москви у Другій світовій війні, придумали журналісти. Про це йдеться в документах, які оприлюднив Державний архів Росії 7 липня.

У доповіді Військової прокуратури СРСР, підготовленому в травні 1948 року, сказано, що ця історія не відповідає дійсності і є вигадкою співробітників газети "Красная звезда".

"Вперше повідомлення про бій гвардійців дивізії Панфілова з'явилося в газеті "Красная звезда" 27 листопада 1941 року. У нарисі кореспондента Коротєєва описано героїчні бої гвардійців дивізії ім. Панфілова з танками противника, зокрема йшлося про бій 5-ї роти Н-ського полку під командою політрука Дієва з 54 німецькими танками, під час якого було знищено 18 німецьких танків. Про учасників бою сказано, що "загинули всі до одного, але ворога не пропустили", - наголошено в доповіді.

Наступного дня в цій самій газеті вийшла передова стаття під назвою "Заповіт 28 полеглих героїв", де йшлося про бій 29 військових, один із яких "дав задню - підняв руки догори, за що і був застрелений своїми товаришами". Решта 28 "поклали свої голови", в нарисі вперше були названі прізвища загиблих. 21 липня 1942 року всім 28 гвардійцям, перерахованим у цій передовиці, було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Однак ще під час війни з'ясувалося, що декотрі з панфіловців вижили. 1947 року одного з них - Івана Добробабіна - заарештували і притягли до кримінальної відповідальності за добровільну здачу в полон німцям і перехід до них на службу. Після цього було встановлено, що вижили також Іларіон Васильєв, Григорій Шемякін, Іван Щадрін і Данило Кужебергенов, які також значилися в списку 28 загиблих панфіловців.

Тому було призначено розслідування бою, що відбувався 16 листопада 1941 року, яке з'ясувало, що його обставини не відповідають дійсності і що історія панфіловців була вигадкою кореспондентів і редакторів "Красной звезды".

Нагадаємо, що знаменита фраза "Велика Росія, а відступати нікуди. Позаду Москва" була нібито виголошена саме під час цього бою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram