ГоловнаСвіт

Влада Афганістану провела перші офіційні переговори з талібами

Прем'єр-міністр Пакистану назвав зустріч афганської влади з талібами проривом.

Влада Афганістану провела перші офіційні переговори з талібами
Ашраф Гани
Фото: EPA/UPG

Президент Афганістану Ашраф Гані заявив про офіційні переговори 7 липня з представниками ісламістського руху "Талібан", за підсумками яких було вирішено провести нову зустріч по закінченню священного для мусульман місяця посту Рамадан.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Переговори відбулися в Ісламабаді, столиці Пакистану. За словами офіційного представника пакистанського МЗС Казі Халілула (Qazi Khalilullah), Пакистан розглядає контакти як своє "зобов'язання полегшити афганцям процес примирення".

Прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф, який перебуває в поїздці за кордоном, назвав переговори проривом. При цьому він попередив про прийдешні труднощі мирного врегулювання. На його думку, світова спільнота "має переконатися, що ніхто не прагне зірвати переговорний процес".

Ашраф Гані виступив з ініціативою переговорів із "Талібаном" у лютому. На його думку, зараз кращі умови для мирного процесу, ніж за всі 36 років безперервних воєн на території Афганістану.

На початку травня в Катарі пройшли перші неофіційні контакти між представниками офіційної влади Афганістану і керівництвом талібів.

Зараз в Афганістані перебуває 10-тисячний корпус американських військ і три тисячі військовослужбовців країн НАТО. За планами США, до кінця 2015 року в країні повинні залишитися п'ять тисяч американських військовослужбовців, а до кінця 2016-го з країни підуть усі іноземні війська.

За даними джерел Рейтер, близьким до переговорного процесу, наступний раунд переговорів афганської влади з талібами попередньо заплановано на 15-16 серпня в столиці Катару Досі.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані 1994 року. З 1996 по 2001 рік керував країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Ашраф Гані Ахмадзай заступив на посаду президента Афганістану у вересні 2014 року. Один з основних пунктів його програми - мир у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram