ГоловнаСвіт

Екс-диктатор Гватемали зможе уникнути суду через вистарення розуму

89-річного колишнього диктатора звинувачують у вбивстві 2000 осіб

Екс-диктатор Гватемали зможе уникнути суду через вистарення розуму
Хосе Эфраин Риос Монтт
Фото: www.ntv.ru

Колишнього диктатора Гватемали Хосе Ефраїна Ріоса Монтта (Efraín Ríos Montt) визнали недієздатним для участі в судових слуханнях у справі про геноцид і злочини проти людяності.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У висновку фахівців Національного інституту криміналістики йдеться, що 89-річний Ріос Монтт страждає порушенням когнітивних функцій головного мозку і не може повністю розуміти висунуті проти нього звинувачення. Це не дозволить колишньому главі держави захищати себе на процесі у справі про вбивства 2000 людей під час громадянської війни на початку 80-х років.

Остаточне рішення щодо розгляду справи має ухвалити спеціальний трибунал, який збереться 23 липня.

Спроби судового переслідування Ріоса Монтта вже протягом кількох років супроводжуються скандалами. У 2013 році екс-диктатора засудили до 80 років позбавлення волі, але незабаром вирок скасували через процесуальні помилки. На початку червня його адвоката Франсиско Паломо застрелили в центрі гватемальської столиці.

Ефраїн Ріос Монтт керував Гватемалою у 1982-1983 роках. Його звинувачують у проведенні масових репресій проти партизанів-комуністів і їхніх прихильників і політиці "випаленої землі" в охоплених повстанням індіанських районах країни під знаменитим гаслом "Якщо ти з нами, ми тебе нагодуємо, якщо ні - вб'ємо". Вважається, що жертвами громадянської війни стали понад 200 тис. осіб.

Раніше вистарення розуму дозволило уникнути кримінальної відповідальності екс-диктатору Чилі Аугусто Піночету. Він помер у 2006 році і не був засуджений за жодною зі справ про викрадання і вбивства політичних супротивників, а також наркоторгівлю, торгівлю зброєю і ухилення від сплати податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram