ГоловнаСвіт
Спецтема

Прем'єр Греції представив лідерам Європи проект "соціально справедливої" угоди

У Європі сподіваються, що Греція залишиться в єврозоні

Прем'єр Греції представив лідерам Європи проект "соціально справедливої" угоди
Алексис Ципрас

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас представив лідерам європейських держав проект "соціально справедливої й економічно обґрунтованої угоди" щодо вирішення проблеми грецького держборгу.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами Ципраса, в документах містяться пропозиції щодо проведення "здійсненних реформ". Він додав, що бесіда з європейськими лідерами була "позитивною".

"Народний мандат - зброя грецької сторони на переговорах, і бажання греків укласти реальну угоду і покласти край цій історії гарантує вихід з кризи", - заявив Ципрас.

Ципрас і президент Європейської ради Дональд Туск підкреслили, що рішення щодо грецької кризи мають ухвалити до кінця цього тижня, коли лідери 28 європейських держав зберуться на саміт у Брюсселі. При цьому Туск зазначив, що "всі ми відповідальні за цю кризу, і на всіх нас лежить відповідальність за її вирішення".

Тим часом Єврокомісія почала розробку сценарію виходу Греції із зони євро. Про це заявив у середу, 8 липня, після закінчення саміту країн зони євро голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Я не хочу цього, але не можу цьому запобігти, якщо Греція не зробить те, що повинна", - сказав політик.

Підсумки референдуму не звільняють країну від зобов'язань, заявив, у свою чергу, президент Франції Франсуа Олланд."Відповідальне ставлення до взятих на себе раніше зобов'язань, ось що ми очікуємо від грецької сторони", - пояснив французький лідер. Він вважає за необхідне "докласти всіх зусиль", щоб Греція залишилася в єврозоні. "Якщо вони хочуть залишитися, то вони повинні зробити відповідні серйозні пропозиції", - підкреслив Олланд.

Учасники саміту зобов'язали Грецію до 9 липня декларувати свою програму реформ, яку винесуть на обговорення всіх країн Єврогрупи. У підсумковому документі ще чотири пункти: на саміті домовилися забезпечувати фінансову стабільність зони євро, а також шукати компромісне рішення, яке б відповідало європейським нормам і вимогам кредиторів Греції.

Окремо записано пункт про зобов'язання Греції заново попросити допомогу в рамках договору про Європейський стабілізаційний механізм (ESM). І, нарешті, в комюніке зафіксовано, що остаточне рішення з грецького питання ухвалять 12 липня на саміті глав держав ЄС у Брюсселі.

Зустріч 12 липня пройде у двох форматах - саміт 28 країн ЄС і паралельний саміт 19 держав зони євро, повідомив голова Європейської ради Дональд Туск. "Перед нами критичне питання, яке стосується всіх. Провал переговорів щодо Греції означатиме її банкрутство", - підкреслив він.

На референдумі, що відбувся 5 липня, греки сказали "ні" попередній програмі жорсткої економії, запропонованій міжнародними кредиторами. Тепер у країні залишилося катастрофічно мало грошей для фінансування діяльності держустанов і банків, однак Ципрас сподівається укласти угоду з реструктуризації грецького боргу без тиску на економічно ослаблені верстви населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram