ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії пройшли обшуки у співробітників організації "Голос", що займається моніторингом виборів

Раніше некомерційну організацію визнали "іноземним агентом"

У Росії у співробітників некомерційної організації "Голос", яка займається моніторингом порушень на виборах і раніше була визнана "іноземним агентом", провели обшуки.

Адвокат Раміль Ахметгалієв з правозахисної організації "Агора" написав на своїй сторінці у Facebook, що з обшуками у вівторок вранці прийшли до заступника виконавчого директора організації "Голос" Григорія Мельконьянца, виконавчого директора МОФ "Голос" Тетяни Тройнової і члена руху "Голос" Романа Удота.

Удот підтвердив цю інформацію у своєму Facebook.

Як повідомила на своїй сторінці адвокат Мельконьянца Ольга Гнезділова, слідчі вилучили у нього техніку і мають намір провести обшук в офісі руху.

Офіційного підтвердження від правоохоронних органів наразі не надходило.

За словами Ахметгалієва, обшук проводять у зв'язку з раніше порушеною справою про несплату податків проти голови організації "Голос" в Самарі Людмили Кузьміної.

"Ця самарська справа підпадає під дві підстави амністії, але її справу припинили досі. Ось такі справи", - повідомив адвокат на своїй сторінці у Facebook.

До Мельконьянца виїхала адвокат Ольга Гнезділова. Сам він виявився недоступним по телефону.

Згодом Гнезділова повідомила РБК, що обшук у квартирі Мельконьянца завершився. "У квартиру Григорія в Хімках підмосковні слідчі прийшли о 6:45. Спочатку вони говорили, що він затоплює сусідів, ломилися в двері, привели своїх понятих, а потім зламали її. Мене, адвоката Григорія, не допустили до місця обшуку. Слідчі вилучили всі паперові документи, всю техніку, всі електронні носії. Зараз вони попрямували до офісу "Голосу" на Бауманській", - розповіла адвокат.

За її словами, Мельконьянца викликали на допит в СКР в середу як свідка у справі самарського "Голосу".

У лютому 2015 року слідство провело обшук у квартирі голови організації "Голос" у Самарі Людмили Кузьміної за звинуваченням у несплаті податків. "Судячи з постанови про обшук, порушено податкову справу про несплату податків. Кузьміна зараз перебуває вдома, оскільки хворіє", - розповів тоді її адвокат В'ячеслав Толстов. У березні її майно заарештували за запитом СКР.

Рух на захист прав виборців "Голос" створено у 2000 році. Він займається громадським спостереженням за виборами в Росії. У 2013 році Басманний суд оштрафував "Голос" на 300 тис. руб. за невиконання закону про НКО. "Голос" примусово включили до реєстру "іноземних агентів".

У листопаді 2014 року Мосміськсуд припинив провадження в адміністративній справі проти організацію та її голову Лілію Шибанову. Проте мін'юст відмовився виключити "Голос" з реєстру, пояснивши це тим, що рішення суду не надійшло в його розпорядження. У грудні 2014 року міністерство юстиції знову відмовилося прибрати асоціацію з реєстру НКО-іноземних агентів. На думку відомства, відмова "Голосу" від іноземного фінансування не доведена.

Організація "Голос" займається моніторингом порушень на виборах. Напередодні Мельконьянц повідомив, що на запущену "Голосом" до вересневих регіональних і місцевих виборів інтерактивну "карту порушень" вже прийшло перше повідомлення. Інтерактивна карта збирає інформацію про порушення під час передвиборчої кампанії та дня голосування, отримуючи повідомлення від спостерігачів, членів виборчих комісій та просто свідків того, що відбувається. "Карта порушень" під час виборів до Держдуми у грудні 2011 року стала головним масивом інформації про порушення і фальсифікації, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram