ГоловнаСвіт

Американські штати відмовляються від прапора Конфедерації

Прапор сепаратистів Півдня часів Громадянської війни в США розглядають як символ прихильників теорії переважання білих.

Американські штати відмовляються від прапора Конфедерації
Флаг Конфедерации
Фото: EPA/UPG

Сенат американського штату Південна Кароліна в понеділок, 6 липня, проголосував за те, щоб прибрати з-поперед Капітолію прапор Конфедерації.

Про це повідомляє CBSnews.

Щоб закон ухвалили, за нього повинні проголосувати дві третини членів кожної з палат. Сенат схвалив його 37 голосами проти трьох. Потім документ надійде на розгляд до Палати представників і на підпис губернаторові.

За словами голови штату Ніккі Хейлі, вона хоче, щоб прапор спустили. Губернатор має намір підписати законопроект, коли його ухвалить конгрес штату.

Сенат також відхилив дві поправки. Одна передбачала дозволити присутність прапора на День пам'яті Конфедерації, інша виносила питання про долю прапора на всенародне голосування.

Прапор сепаратистів Півдня під час Громадянської війни в США (війна 1861-1865 років між об'єднанням 20 нерабовласницьких штатів і 4 рабовласницьких штатів Півночі з 11 рабовласницькими штатами Півдня), який дехто розглядає як символ прихильників теорії переважання білих, потрапив у центр скандалу після вбивства, скоєного білим націоналістом Діланном Руфом у негритянській церкві в Південній Кароліні. 17 червня Руф улаштував стрілянину в чарльстонському храмі. Він убив дев'ять чорношкірих, у тому числі сенатора штату. У соцмережах знайшли його фотографії з прапором Конфедерації. Крім того, Руф написав маніфест, у якому виклав свої расистські переконання.

24 червня прапори Конфедерації зняли з Капітолію ще одного південного штату Алабами. За словами губернатора Роберта Бентлі, це було частково пов'язано зі стріляниною в негритянській церкві. Крім того, 133-річна компанія Valley Forge Flag припинила випуск прапорів Конфедерації, а такі великі торговельні підприємства, як WalMart, eBay і Amazon, відмовилися продавати цю продукцію. Як повідомляє агентство Рейтер, до них приєднався китайський гігант у сфері електронної комерції Alibaba Group.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram