ГоловнаСвіт
Спецтема

В Європарламенті запропонували Греції зменшити витрати на оборону

Витрати Греції на оборону незіставні з фінансовими можливостями країни

В Європарламенті запропонували Греції зменшити витрати на оборону

Депутат Європарламенту від Бельгії Філіп Ламбер запропонував Греції зменшити витрати на оборону і тим самим стабілізувати бюджет.

Про це він заявив в інтерв'ю інтернет-виданню Bruxelles2.

Ламбер, який є одним із лідерів Європейської партії зелених, нагадав, що у грецької армії більше бойових підрозділів і літаків, ніж у німецької, а витрати Афін на оборону незіставні з фінансовими можливостями країни.

На думку депутата, владі Греції найближчим часом "доведеться зачепити" військовий бюджет, який в останні роки і без того суттєво зменшився: якщо у 2010-му він становив 2,7% ВВП, то у 2014 році - 2,2%. Греція є однією з п'яти країн-членів НАТО (поряд з США, Великобританією, Литвою та Естонією), яка виконує вимоги статуту альянсу, переказуючи на оборону понад два відсотки ВВП.

5 липня у Греції відбувся референдум про введення у країні режиму жорсткої економії, запропонованого міжнародними кредиторами республіки: ЄЦБ, МВФ і Єврокомісією (борг Афін становить $240 млрд). Понад 61% греків виступили проти "затягування поясів".

Прем'єр-міністр країни Алексіс Ципрас назвав вибір народу сміливим і повідомив, що уряд країни готовий повернутися за стіл переговорів з кредиторами. Він також заявив про необхідність якнайшвидше відновити банківську систему, а також реструктурувати борг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram