ГоловнаСвіт

Іракський літак випадково скинув бомбу на Багдад: 12 жертв

Бомба розірвалася у густонаселеному районі

Іракський літак випадково скинув бомбу на Багдад: 12 жертв
Су-25 (архив)
Фото: david-cherkasov.livejournal.com

Іракський штурмовик Су-25 випадково скинув бомбу на Багдад, загинули 7 людей, ще 11 отримали поранення.

Про це повідомляють Sky News

При цьому агентство Рейтер повідомляє про п'ятьох загиблих, а The Guardian - про 12 жертв.

Літак повертався на базу після успішного виконання бойового завдання з бомбардування об'єктів терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД). Через технічні несправності одна з бомб від'єдналася від бомботримача з великим запізненням - у той момент Су-25 вже готувався до посадки на авіабазу Рашид і знаходився над східними кварталами Багдада.

Бомба розірвалася в густонаселеному районі, серйозно пошкодивши три будинки.

 

Штурмовики Су-25 закупив Багдад у 2014 році, їхня поставка здійснювалася в рамках міжнародної підтримки Іраку в боротьбі з тероризмом. Точна кількість літаків цього типу, що знаходяться на озброєнні іракських ЗС, не відома: за різними даними, вона становить від 9 до 15 машин. Як заявляли в міноборони Іраку, прийом на озброєння штурмовиків Су-25 зробив значний внесок у зміну військового балансу на користь іракської армії та сприяв звільненню багатьох стратегічно важливих районів.

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська Держава") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття ряду екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося до громадянської війни в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони розпочали завдання повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram