ГоловнаСвіт

У Греції розпочався референдум щодо умов виплати боргу

Греки мають вирішити долю кредитів, фіндопомоги і, можливо, перебування країни в єврозоні

У Греції розпочався референдум щодо умов виплати боргу

Сьогодні в Греції розпочався референдум щодо умов надання країні міжнародної допомоги, на яких наполягають міжнародні кредитори (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд).

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виборчі дільниці відкрилися о 07:00 за місцевим часом. Перші результати очікуються сьогодні ввечері. Голосування було призначено минулого тижня, за кілька днів до оголошення дефолту за боргами МВФ.

Громадяни повинні визначити, чи мають намір вони прийняти або відхилити пропозиції міжнародних кредиторів про виведення Греції з боргової кризи. Ці пропозиції, з одного боку, спрямовані на надання Афінам нових кредитів, з іншого, умовою для надання кредитів "трійка" ставить подальше посилення економічної політики грецького уряду, "затягування поясів" громадянами країни.

Нагадаємо, кредитори пропонують Греції план з восьми пунктів, серед яких - пенсійна реформа, боротьба з корупцією і перетворення податкової системи. Якщо греки проголосують проти цих пропозицій, країна вийде з єврозони.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас закликав греків сказати рішуче "Ні" на референдумі, а міністр фінансів країни Яніс Варуфакіс порівняв поведінку кредиторів з "тероризмом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram