ГоловнаСвіт

Єврогрупа на прохання Греції обговорить третій пакет фіндопомоги

Раніше уряд Греції повідомив, що Афіни мають намір укласти угоду з кредиторами терміном на два роки

Єврогрупа на прохання Греції обговорить третій пакет фіндопомоги
Глава Еврогруппы Джероен Дейсселблум
Фото: EPA

Міністри фінансів країн Єврозони проведуть ввечері у вівторок, 30 червня, консультації про нову пропозицію Греції.

Про це повідомив голова Єврогрупи Йерун Дейсселблум у Twitter.

Він зазначає, що під час телефонної конференції міністри обговорять офіційний запит грецького уряду, який надійшов у вівторок у другій половині дня, передає Deutsche Welle.

Раніше в офісі прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса повідомили, що Афіни мають намір укласти угоду з кредиторами терміном на два роки в рамках Європейського стабілізаційного фонду ESM. Нова програма фінансової допомоги повинна покрити всі фінансові потреби Греції і містити положення про реструктуризацію грецьких боргів.

Нова пропозиція грецького уряду надійшло за лічені години до закінчення терміну дії другої програми фінансової допомоги 30 червня. Ця пропозиція нічого не змінить у закінчення терміну дії цієї програми, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель у Берліні.

"Перед референдумом (у Греції 5 липня) німецька сторона не може обговорювати жодного запиту", - цитує канцлера Reuters. Раніше Меркель заявляла, що грецький народ має легітимне право проводити референдум, і результат народного волевиявлення буде визнано.

Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив у понеділок увечері, після закінчення терміну дії другої програми фіндопомоги Греції, що переговори доведеться починати "з самого початку".

Як відомо, 30 червня Греція зобов'язана виплатити борг Міжнародному валютному фонду, проте напередодні ввечері грецький уряд оголосив про неможливість виконання цього зобов'язання. Відмова переказати на рахунок МВФ чергового траншу в розмірі 1,6 мільярда євро загрожує країні банкрутством.

Нагадаємо, в суботу, 27 червня, міністри фінансів єврозони відмовилися продовжувати програму фінансової допомоги Афінам після того, як влада країни оголосила про рішення провести референдум з питань держборгу. Жителям країни запропонували вирішити, чи варто їм погоджуватися на заходи жорсткої економії, яких від Афін вимагають кредитори.

У зв'язку з дефолтом, який тепер практично неминучий, до 6 липня у Греції будуть зачинені банки. Сума готівки, яку можна зняти через банкомат, обмежена сумою 60 євро на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram