ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума Росії прийняла законопроект про "право на забуття"

Скандальний закон про видалення посилань з інтернету підтримали 435 депутатів

Держдума Росії прийняла законопроект про "право на забуття"
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії у другому читанні прийняла законопроект про так зване "право на забуття", який дозволяє громадянам вимагати від операторів пошукових систем видаляти посилання на інформацію, яка їх не влаштовує.

Як повідомляє "Радіо Свобода", документ підтримали 435 депутатів, один утримався від голосування.

У першому читанні законопроект було прийнято 16 червня. Представники пошукових систем тоді заявили, що документ, на їхню думку, обмежує право громадян на доступ до інформації. Пізніше в Держдумі повідомили, що представники "Яндекса" і Російської асоціації електронних комунікацій досягли з депутатами домовленості про пом'якшення законопроекту.

У новій редакції "права на забуття" з трьох до десяти робочих днів збільшено час, який відводиться пошуковикам на видалення посилань. Також дія закону, у разі його прийняття, не поширюватиметься на пошукові системи всередині окремих сайтів.

Депутати також ухвалили поправки, згідно з якими пошуковики будуть зобов'язані видаляти інформацію "яка втратила значення для заявника через наступні події". Раніше пропонувалося видаляти інформацію про події, які відбулися більш як три роки тому.

Нагадаємо, раніше законопроектом пропонувалося штрафувати пошукові сервіси за відмову видаляти інформацію на 100 тис. рублів (близько $1900). У тому разі, якщо пошуковик не видалить інформацію протягом п'яти днів, то штраф становитиме 3 млн рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram