ГоловнаСвіт
Спецтема

Юнкер розкритикував уряд Греції за егоїстичну позицію

Голова Єврокомісії хотів би, щоб Європа залишилася єдиною

 Юнкер розкритикував уряд Греції за егоїстичну позицію
Архив
Фото: EPA/UPG

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив з різкою критикою уряду Греції за його "егоїстичну" позицію на переговорах з кредиторами, зайняту в останні дні. Про це повідомляє ВВС.

"Це не гра в покер. Або ми всі виграємо, або ми всі програємо", - сказав голова Єврокомісії.

На прес-конференції в Брюсселі Юнкер заявив, що Греції не слід протиставляти одну демократію вісімнадцяти іншим у Європі. За словами Юнкера, він хотів би, щоб Європа залишалася єдиною.

Юнкер виступив на захист європейських пропозицій, відкинутих грецькою владою.

"Це, безсумнівно, вимогливий і комплексний пакет, але він чесний... це не тупий пакет заходів економії", - сказав Юнкер, додавши, що європейські пропозиції не призвели б до скорочення пенсій чи зарплат, як заявляють греки, і навіть, навпаки, сприяли б більшій соціальній справедливості в Греції.

Говорячи про ситуацію, як повідомляє Рейтер, Юнкер заявив, що "ми не повинні чинити самогубство зі страху смерті".

Європейські пропозиції соціально-економічних реформ у Греції відкинув на переговорах грецький уряд. Керівництво країни винесло їх на референдум, який відбудеться в Греції в неділю, і рекомендує виборцям голосувати проти них.

Нагадаємо, голови міністерств фінансів країн єврозони в суботу відкинули прохання Греції про продовження на кілька тижнів програми допомоги. Таким чином, фінансова допомога надаватиметься, як і планувалося, тільки до 30 червня.

Якщо Афінам не вдасться узгодити умови надання нового пакета допомоги, Греції загрожує банкрутство. 30 червня їй потрібно виплатити Міжнародному валютному фонду 1,6 млрд євро.

Сьогодні грецький уряд ухвалив рішення призупинити до 6 липня роботу банків і запровадити заходи контролю за рухом капіталів, щоб зупинити витік депозитів і втечу грошей з країни. Громадяни Греції щодня зможуть знімати з банкоматів не більш як 60 євро, їм також заборонено переказ грошей за кордон. Ці обмеження не стосуються іноземних туристів.

Греція готується провести 5 липня референдум, на якому громадяни мають проголосувати, чи приймати умови кредиторів. У вихідні вкладники масово знімали гроші з карток, спустошивши банкомати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram