ГоловнаСвіт

57 держав створили Азійський банк у Пекіні

Статутний капітал банку становить 100 млрд доларів

57 держав створили Азійський банк у Пекіні
Архив
Фото: EPA/UPG

Акт про створення Азійського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ) підписано в понеділок, 29 червня, на урочистій церемонії в Будинку народних зборів у Пекіні. Учасниками нової міжнародної фінансової організації на чолі з Китаєм є 57 держав, у тому числі Індія, Росія і Німеччина, передає DW.de.

Статутний капітал АБІІ становить 100 млрд доларів. Китаю належать найбільша частка в новому банку - 20,06 відсотка, що дає йому право вето. Частка Індії становить 7,5 відсотка, Росії - 5,9 і ФРН - 4,1 відсотка. Агентство dpa зазначає, що Німеччина є четвертим за величиною інвестором АБІІ і тим самим - найважливішою державою-учасницею, що перебуває за межами азіатського регіону. Вона внесе у статутний капітал АБІІ 900 млн доларів і надасть кредитні гарантії на період з 2016 по 2019 роки на суму 3,6 млрд доларів.

США і Японія відмовилися від участі в АБІІ. Критики вважають, що цей банк покликаний скласти конкуренцію Світовому банку і Азійському банку розвитку (АБР). Однак Німеччина, Великобританія, Франція, Італія та інші країни підкреслюють, що АБІІ створюється в першу чергу на додаток до чинних фінансових організацій, щоб забезпечити зростаючі потреби у сфері фінансування інфраструктурних проектів в Азії.

Очікується, що головою АБІІ стане колишній міністр фінансів КНР Цзінь Ліцюнь. Новий банк, штаб-квартира якого буде в Пекіні, почне роботу в кінці 2015 - на початку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram